Traminer

 – de Sergiu Nedelea

Traminer-ul este unul din cele mai apreciate soiuri aromate, un fel de regină a vinurilor. Se consideră că vița de vie Traminer este originara din nordul Italiei, în apropierea graniței de est a Austriei – Tramin/Tirol. 

Traminer este un termen nemțesc prin care se denumește un soi de viță de vie, cu struguri albi, cultivat mai ales în Alsacia (Elsass, în germană, o regiune din partea de est a Franței, la granița cu Germania), precum și vinul produs din acești struguri. Există mai multe varietăți de “Traminer” – “Savagnin” (numit așa în Jura, canton din nord-vestul Elveției), “Traminer parfumat”, “Traminer aromatic”, consemnate, de-a lungul timpului, în diverse texte despre agricultură. Prima mențiune clară despre vinul Traminer, datează din 1834, deși soiul de viță de vie este cunoscut încă din secolul al XV-lea.

Alsacienii știu că Traminer-ul sau, cum spun ei, Savagnin-ul roz, a fost adus în zona lor, în secolul al XVI-lea, după care, în timp, au fost selecționate diverse soiuri aromate, în secolul al XIX-lea obținându-se “Gewurz-traminer”. Anumite surse susțin că din Traminer s-a selecționat, ulterior, și Riesling-ul. Se pare că strămoșul Traminer-ului, obținut din viță de vie sălbatică Vitis silvestris, era cultivat de romani încă din mileniul întâi î.Hr. Vița de vie Savagnin roz (Traminerul) are frunzele trilobate, ușor aspre, cu marginile zimțate, iar strugurii au boabele mici, sferice, de culoare galben-aurie. Crește foarte bine pe soluri argiloase și este rezistentă la boli. 

“Gewurztraminer”, numit și “Savagnin roz aromatic” a fost selecționat din Savagnin roz, în Alsacia, în secolul al XIX-lea, după care cultivarea acestuia s-a răspândit și în Germania și Austria. “Gewurz”, în germană, înseamnă mirodenii/condimente,în acest caz cuvântul făcând referire la aroma deosebită a acestor struguri. În Alsacia, “Gewurztraminer” reprezintă peste 18% din suprafața cultivată cu viță de vie, adică în jur de 2500 de hectare. Se mai cultivă, în prezent, și în alte țări din centrul Europei, dar și în California, în Australia și Noua Zeelandă. Regiunea Gisborne din Noua Zeelandă s-a specializat în producția de “Gewurztraminer”. 

Traminer-ul este de culoare galben-pai sau galben auriu, cu aromă specifică de petale de trandafir, cu aciditate moderată, un vin plin, extractiv. Aroma Traminer-ului se valorifică cel mai bine în vinurile cu rest de zahăr – demiseci, demidulci și chiar dulci. 

Culoarea galben-aurie, dar și aroma specifică asemănătoare cu ce a dulceții de trandafir dezvăluie de la primele contacte cu acest vin, caracterul tipic de Traminer. Gustul este ușor picant lăsând uneori impresia celui de mirodenii, aciditatea este bine echilibrată, iar post gustul este complex, ușor corpolent. Prin maturare și învechire apar predominant aromele de fructe, dulceață de trandafiri și iasomie.

Încearcă vinurile din Traminer

Afișez toate cele 5 rezultate