TOP 10 “Cele mai influente doamne din lumea vinului internațional” vs TOP 10 “Cele mai influente femei din industria vinului românesc”

Autor: Vrăjescu

TOP 10 CELE MAI INFLUENTE FEMEI DIN INDUSTRIA VINULUI internațional

1. LALOU BIZE- LEROY- FRANȚA

LALOU BIZE- LEROY- FRANTA
“The grande dame of Burgundy”, 86 ani, Lalou Bize-Leroy a fost în fruntea Domaine Leroy timp de 30 de ani, după ce a cumpărat Domaine Charles Nöellat în Vosne Romanée și l-a redenumit în Domaine Leroy în 1988.
Fostul co-manager al Domaine de la Romanée-Conti, alături de actualul proprietar Aubert de Villaine, a contribuit la construirea bijuteriilor din coroana RDC, unul dintre cele mai căutate și mai scumpe vinuri din lume, performanță la licitație.

Din 1992, după o serie de dezacorduri cu de Villaine, Leroy a fost înlăturată din proprietate și si-a îndreptat atenția spre Domaine Leroy, cultivat biodinamic, care a devenit una dintre cele mai importante proprietăți din Burgundia – Richebourg vinde cu peste 2 000 de lire sterline o sticlă.
Tenace, fără compromisuri și fără teamă de a-și murdări mâinile, Leroy se referă la ea însăși ca la un “șobolan de pivniță”. Proprietatea este alcătuită din 22 de hectare în 26 de denumiri de origine(AOC), împreună cu patru hectare Domaine d’Auvenay.

2. ALBIERA ANTINORI- ITALIA

Albiera Antinori a făcut istorie când a preluat afacerea de la tatăl ei, Marchese Piero Antinori, și a devenit prima președintă a familiei în istoria sa de 632 de ani.
Un membru al familiei Antinori din generația a 26-a, Albiera face un efort concertat pentru a obține denumirea Antinori cunoscută în Asia, în special cu vinurile de top Tignanello și Solaia. Ajută la supravegherea a 1800 de hectare de viță de vie din Italia, împreună cu proprietatea Antica din Napa Valey – California, Col Solare din Washington, Albis din Chile și proiectele viticole din Ungaria și România – Metamorfosis.
Surorile Allegra și Alessia sunt, de asemenea, implicate în afacerea familiei. “Suntem o generație de trei surori, așa că a fost o generație de femei de câțiva ani. Femeile au această tendință de a vedea că lucrurile se mișcă împreună cu rezultatele pe o perioadă mai lungă de timp”, spune Antinori.
“Dar în cazul nostru, răbdarea este în ADN-ul nostru. Lumea vinurilor este o afacere în care rezultatele pe care le așteptați să le vedeți nu sunt în câțiva ani, ci într-o generație.
“Este important ca aceste decizii să fie făcute cu ochii unei generații înainte și poate, poate, și cu ochii unei generații viitoare. Trebuie să existe respect pentru generație, precum și respect față de generațiile precedente”, adaugă ea.

3. MARIA VARGAS- SPANIA

În calitate de vinificator principal al lui Marqués de Murrieta, María Vargas se află la conducerea uneia dintre cele mai prestigioase state din Rioja și nu numai că face roșu fantastic Castillo Ygay; unul dintre puținele vinuri spaniole care au o influență serioasă la licitații, Vargas este, de asemenea, unul dintre cei mai talentați producători de vinuri albe din regiune.
Ea face atât un alb maturat in barique cu Viura numit Capellanía, cât și Castillo Ygay Gran Blanco Reserva Especial, care petrece 252 de luni în stejar, cinci ani și jumătate în beton și încă trei în sticlă înainte de eliberare.
“Are tot ceea ce caut într-un vin: complexitatea fructelor, eleganța, lungimea și un amestec de putere și finețe influențate de trecerea timpului”, spune ea.
“La Marques de Murrieta, cea mai importantă este proprietatea Ygay. Cu o suprafață de 300 de hectare, avem o gamă remarcabilă de soiuri de struguri indigene și o bogată diversitate de soluri, expuneri și altitudini diferite – pietrele prețioase fiind podgoriile noastre unice”, adaugă ea.

4. CELIA WELCH – USA

Celia Welch, după ce a absolvit UC Davis, cu un master în domeniul științei fermentatiei a fugit în Noua Zeelandă și Valea Barossa din Australia pentru a câștiga experiență de vinificație valoroasă înainte de a reveni la Napa Valley pentru a lucra la Podgoriile Silverado. Trecând la crama lui Robert Pepi la începutul anilor 90, a început să facă consultanță pentru numeroase crame de top Napa în anii ’90, inclusiv Staglin Family Vineyard.
Astăzi, Welch este „responsabilă” pentru crearea vinului de cult din California. Lansat în 2006 Scarecrow (traducere – sperietoarea de ciori) debuteaza cu un vintage 2003, realizat din vin roșu de Cabernet cultivat pe un teren de 10 hectare din Rutherford, pentru care avem 98 de puncte Robert Parker – o operă îmbunătățită doar de Screaming Eagle. Un an mai târziu, vintage-ul din 2004 s-a vândut în 16 ore. Cu doar 400-800 de baxuri produse anual, în funcție de epocă, vinul are o mare celebritate fiind vândut la licitație foarte rapid.
În 2004, Welch și-a lansat propria etichetă, Corra, numită după zeita celtică a profeției, unde face Cabernet de înaltă calitate din struguri cultivate în Rutherford, Oakville și Pritchard Hill.
Vinul de care este cea mai mândră de până acum este “Scarecrow 2003”. “Chiar și în butoi, la scurt timp după fermentație, vinul era un knockout. Am fost extrem de mândră că s-a prezentat cu o asemenea frumusețe și complexitate la lansare”, spune ea.

5. JUDY CHAN – CHINA

Născută la Hong Kong, Judy Chan a preluat Grace Vineyard de la Shanxi de la tatăl ei în 2002, la vârsta de 24 de ani, după ce a părăsit postul de la Goldman Sachs în Hong Kong. De atunci, ea a transformat-o pe Grace într-o marcă recunoscută la nivel mondial și pe o emblematică pentru vinul chinezesc bun.

Proprietatea de 200 de hectare produce aproximativ două milioane de sticle pe an, de la amestecul roșu Deep Blue până la Rezerva Președintelui vinului de top, care este vândut în baruri de lux și hoteluri din orașele lider din China. Chan, care a devenit un antreprenor de celebritate în China, intenționează să dezvolte crame în alte regiuni, fiecare având propriile branding-uri.

În 2012 a primit premiul Asian Wine Personality of the Year pentru munca sa în atragerea atenției globale asupra calității vinului chinezesc.

6. SUSANA BALBO – ARGENTINA

Cunoscută de mulți ca “Evita din lumea vinului”, Susana Balbo este cea mai faimoasă vinificatoare de sex feminin din Argentina. După 20 de ani de producere a vinului pentru alte cramne ca si consultant, în 1999 Balbo a fondat Dominio del Plata în Luján de Cuyo. Vița sa este plantată cu Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot și Torrontés.

Locuiește în Mendoza împreună cu familia ei. În 2015, ea a fost candidată pentru partidul de centru-dreapta Propuesta Republicana (PRO) în alegerile naționale din Argentina, cu un angajament de a aborda “minciunile” care au aruncat industria vinicolă a țării în “criză uriașă”.

A deținut postul de președinte al vinurilor din Argentina de trei ori.

7. SARAH CROWE – AUSTRALIA

Abia după ce a intrat pe ușa pivniței lui Yarra Yering, Sarah Crowe, a fost numită Winemaker of the Year al lui James Halliday pentru anul 2017 pentru vinul de debut 2014 din zona viticola Victoria, prima femeie care a primit premiul.
“A făcut vinuri roșii de cea mai înaltă calitate imaginabilă de la prima sa recoltă”, spune Halliday. Crowe s-a alăturat echipei Yarra Yering în 2013, după 12 ani în Valea Hunterului, predominant la Brokenwood. Visul ei este ca vinurile să se vândă înainte de imbuteliere – en primeur!
“Îmi place să cred că am o mână blândă”, spune Crowe. “Vreau să fac vinuri care sunt adevărate cu privire la integritatea fructului cu care trebuie să lucrez și asta înseamnă a fi foarte intim cu vinurile și a răspunde la ceea ce au nevoie de mine”. Până acum, ea este cea mai mândră vinul 2014 Vin Yarra Yering Dry Red No1.
“Mi-am luat timp să pun împreună amestecul pentru că am vrut ca oamenii să o recunoască ca un vin din Yarra Yering”, spune ea. În ceea ce privește transformarea în industria dominată de bărbați, Crowe dezvăluie: “Am simțit că trebuie să dovedesc că sunt aptă pentru acest fantastic job”.

8. NATALIE CHRITENSEN – NOUA ZEELANDĂ

Natalie Christensen este vinificator principal (senior winemaker) la Yealands Estate din Marlborough. Cu o diplomă de psihologie de primă clasă, licențiată de muzică și o diplomă de oenologie, ea și-a facut primii pasi in vinificație în timpul recoltelor din Bordeaux și Oregon.
După o petrecere la familia Saint Clair Family din Marlborough, unde a lucrat până când a devenit asistent vinificator, Christensen a schimbat Noua Zeelandă în Spania, unde a lucrat pentru Jorge Ordoñez la proiectul Albariño din Rías Baixas.
S-a alăturat lui Yealands în 2014 ca vinificator principal al acestei proprietăți. În rolul său actual de vinificator principal, printre vinurile pe care le realizează pentru proprietate sunt Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris și Riesling.

9. ANDREEA MULLINEUX – SUD AFRICA

Una dintre cele mai exotice doamne în vinificație din Africa de Sud, Andrea și-a dezvoltat pasiunea pentru vin la masa de familie din San Francisco. După ce a studiat viticultura și oenologia la UC Davis și a terminat o serie de ani în Valea Napa din California, a început în Stellenbosch – Africa de Sud, apoi s-a mutat la Châteauneuf – Franta. În timpul petrecut în Franța, ea și-a întâlnit partenerul în vin și în viață, Chris Mullineux, la un festival din Champagne.
Perechea s-a mutat înapoi în Africa de Sud și s-a stabilit la Roundstone Farm în Swartland. Au lansat vinurile familiale Mullineux & Leeu Family în 2007, cu scopul de a face vinuri care sunt reflecții cinstite ale terroirului lor. În 2014, Andrea s-a alăturat grupului Cape Winemakers Guild, iar în 2016 a fost numită vinificator internațional al anului de către „Wine Enthusiast”. Și dacă nu era suficient, ea face și vinuri în California sub brandul Fog Monster.

10. MARIA LUZ MARIN – CHILE

Cunoscută pentru farmecul ei, cu o înțelepciune ascuțită și o determinare de oțel, María Luz Marín este prima proprietară “female” din Chile. În anul 2000 a înființat Casa Marin, la doar 8 km de Oceanul Pacific, în Lo Abarca, un mic oraș din Valea San Antonio din Chie, riscând banii proprii în proiect, după ce toți potențialii investitori nu au fost convinşi, considerând riscul prea mare.
Înainte de Casa Marin, María Luz a lucrat pentru producerea de vin în vrac pentru supermarketuri din întreaga lume, închiriind spațiu în vinării, cumpărând vinuri de la producători și creând amestecuri conform specificațiilor clienților săi. Proprietatea de 38 hectare a devenit cunoscută pentru producerea unora dintre cele mai clasice și mai scumpe vinuri albe din Chile.
Confruntată cu sezoane de creștere imprevizibile, datorită apropierii sale de ocean, ea face „vinul vedeta” Sauvignon Blanc, dar face și Sauvignon Gris, Gewürztraminer, Resling, Pinot Noir, Syrah și Grenache și urmează să lanseze prima metodă tradițională chiliană din Riesling anul acesta.
Podgoria de la Casa Marín a fost inițial un câmp de eucalipt, care a prezentat aromele de eucalipt în vinurile sale pentru primele două vii. Depunerile marine din podgoria moșiei conferă vinului o salinitate atrăgătoare.

Sursa: www.thedrinksbusiness.com

TOP 10 CELE MAI INFLUENTE FEMEI DIN INDUSTRIA VINULUI ROMÂNESC

1. Aurelia Vișinescu – doamna “Fetească Neagră”

“Când am intrat eu în domeniul vinului erau foarte puţine femei, acum interesul este în creştere“, spune Aurelia, antreprenoarea care a dezvoltat afacerea Domeniile Săhăteni şi este cea mai cunoscută femeie oenolog din România.

În plus, pe ansamblu, numărul femeilor în domeniu este în creştere, fiind prezente în toate ramurile industriei vinurilor, de la laboratoare până în departamentele de marketing şi vânzări.

2. Mihaela Tyrel de Poix, proprietara SERVE

Spune că i se pare surprinzător că industria vinului este, încă, percepută ca un domeniu al bărbaţilor; „cred că pe ansamblu raportul este de unu la unu“.

Din punctul său de vedere sunt argumente suficiente pentru ca lumea vinului să fie în egală măsură a bărbaţilor şi a femeilor, de vreme ce peste 70% dintre cumpărătorii de vin din Europa sunt femei, „cel mai adesea ele aleg şi la restaurant şi, în plus, sunt mai bune de-gustătoare decât bărbaţii pentru că au gustul şi mirosul mai fine“. Iar numărul mare al doamnelor din domeniul vinului nu face decât să confirme, arată Mihaela Tyrel de Poix, că „este un domeniu la fel de potrivit pentru femei şi pentru bărbaţi. Şi nici nu suntem în competiţie“.

3. Marinela Vasilica Ardelean

Are o carieră internațională ca specialistă în strategia vânzării de vinuri, fiind în același timp degustătoare de vinuri și vinuri spumante pentru concursuri și ghiduri internaționale. A absolvit mai multe cursuri și înalte școli în domeniu în Italia, Franța și China.

Este profesoară la Italian Chef Academy din Roma, iar în 2014 a primit titluri precum Cel mai bun somelier din România și Dame Chevalier des Coteaux du Champagne în Franța.

Cu un termen care nu e folosit în limba română, în esență, am putea spune că este critic de vin. Autoare a unui ghid al vinurilor românești și a unei cărți în care sunt asociate vinuri românești cu preparate culinare italiene, e preocupată de prezentul și viitorul vinurilor noastre.

Sursa: www.dilemaveche.ro

4. Loredana Lungu – proprietar Crama Hermeziu

“Am început treptat să învăţ absolut totul despre vie şi problemele ei. Multă lume mă invidia pentru ambiţia mea şi mă vorbea pe la spate, dar nu le dădeam atenţie. Vorba aia, când n-ajungi la struguri, spui că sunt acri! Şi, uite-aşa, dacă înainte nu ştiam nici măcar o boabă de Sauvignon, acum am devenit expertă în viticultură. Vorbesc curent trei – patru limbi de circulaţie internaţională, graţie serilor petrecute în cramă până târziu, când toate limbile se dezlegau sub butoaiele reci şi umede. De aia spun, crama este un loc mistic.”

Absolventă de Drept, notar – frumoasă și deșteaptă – tânăra de numai 30 de ani Loredana nu doar completează, astfel, galeria de portrete ale noii generații de oameni de afaceri care au preluat în administrare afacerile cu vin inițiate de părinții lor, dar le şi duc mai departe cu multă inteligenţă administrativă.
Sursa: www.vinul.ro

5. Livia Gârboiu- proprietar Crama Gârboiu

“Fiind o afacere de familie, întotdeauna am considerat că e normal să rămân în zona asta”, începe povestea Liviei Gîrboiu, cea care a preluat de aproape şase ani conducerea cramei care poartă numele familiei. “Cumva, să ştii că tot timpul am simţit că menirea mea este să continui investiţia tatălui meu, să îmi aduc cât mai mult aportul în cadrul afacerii de familie. Noi tot timpul ne-am direcţionat resursele către afaceri care implicau cultivarea pământului. Aşa am ajuns la viticultură”, explică ea arătând înspre nişte grafice. “Studiile mele sunt în economie. Relaţii economice internaţionale şi marketing. Mă pregăteam cumva pentru a ajunge în această postură. Conducerea unei crame îmbină utilizarea la parametrii maximi de eficienţă a unor utilaje moderne cu angajarea şi formarea unor specialişti. Dar elementul care diferenţiază această afacere de restul este pasiunea.”
Sursa: www.puterea.ro

6. Baron Ileana Krip – proprietar Crama Stirbey

Doamna baron Ileana Kripp, şi soţul dânsei, baronul Jakob Kripp, au reuşit admirabil să reînvie tradiţia şi istoria viticolă a familiei, şi datorită cunoştinţelor familiei Kripp din Tirol, proprietară de 500 de ani a unei podgorii în nordul Italiei.
„Sunt Ileana Kripp, născută Costinescu ṣi vin din familiile Costinescu, Brătianu, dar ṣi Ştirbey-Bibescu”. Aṣa începe povestirea urmaṣei unor familii princiare ale României. Pare simplu, dar în vremea lui Gheorghiu Dej nu era deloc simplu să ai „la dosar” aceste nume! S-a născut pe când părinṭii săi erau cu domiciliu obligatoriu la Sinaia, a făcut ṣcoală în Bucureṣti, iar la 15 ani a reuṣit să plece din ṭară cu ajutorul savantului Henri Coandă.

Acum este soṭia baronului von Kripp ṣi vine adesea cu familia la Drăgăṣani unde produce vinuri de o excelentă calitate, din soiuri de vie româneṣti, reabilitate. Istoria vieṭii ṣi a familiei sale o prezintă simplu, fără emfază ṣi fără părtinire, într-un interviu acordat lui Octavian Silivestru pentru Arhiva de istorie orală, în 2016.

Sursa: www.rador.ro

7. Anca Maria Vladoi – proprietar şi oenolog Crama Domeniul Vlădoi

Domeniul Vlădoi a apărut ca firmă în anul 2005. Însă vinul lui Vlădoi a astâmpărat setea multor generaţii de dobrogeni, din Siminoc şi nu numai. Pentru că familia Vlădoi face vin în zona Murfatlarului încă din perioada interbelică, atunci când, împreună cu alte familii din Drăgăşani, bunicul Niculae a înfiinţat satul Siminoc şi a pus bazele primei plantaţii de vie. Cu soiuri nobile, dar şi hibride, însă toate aduse de pe Dealul Oltului sau din alte zone din jurul Drăgăşanilor. Familia nu a renunţat să facă vin nici după cooperativizare, folosind strugurii produşi în rândurile din curtea casei. Chiar şi Ion, deşi licenţiat în Studii Economice, la Craiova, iar apoi în Drept şi Administraţie Publică la Constanţa, a învăţat să facă vin. Şi nu i-a părut rău. Pentru că, după 1989, familia Vlădoi a redobândit via de aproape 19 hectare care aparţinuse bunicului. O vie îmbătrânită şi vlăguită, ca mai toate viile obligate să realizeze planul cincinal în patru ani şi jumătate, dacă nu mai puţin. Chiar şi aşa, via producea, iar din 1995 familia Vlădoi a început să vinifice în crama proprie. Una nu foarte mare şi cu o dotare nu tocmai spectaculoasă. Via bătrână şi crama slab dotată au fost şi motivele pentru care, în anul 2005, Ion Vlădoi a decis să înfiinţeze SC Domeniul Vlădoi SRL.
Sursa: www.vinul.ro

8. Luminiţa Tsakis – director naţional de vânzări Crama Oprişor

De 9 ani face lucruri bune la Crama Oprişor, aducând vinurile în prim planul consumatorului român.
Manager de top în România, cu viziune şi strategie de echipă, bun comunicator, transmite bine informaţia, productivă şi orientată spre rezultate, dă forţă echipei ca un bun antrenor.

9. Anne Marie Rosenberg – proprietar şi oenolog la Clos des Colombes

Anne Marie Rosenberg are strămoşi români şi, dupa ce şi-a făcut un nume în domeniul vinului, a venit în România pentru a-şi deschide o afacere. Văzută de pe geamul autobuzului, proprietatea aflată la un kilometru de Olimp a cucerit-o din prima clipă. Acum Clos des Colombes adăposteşte podgoria, crama şi un restaurant franţuzesc. Un hotel şi un spa sunt următoarele pe listă.
“Am ştiut dintotdeauna, undeva în adâncul sufletului, că voi veni în România. Prima oară am vrut să fac o călătorie aici acum mulţi ani. Din păcate, date fiind originile mele evreieşti din România şi faptul că familia mea nu mai avea membri rămaşi în ţară … am fost descurajată în acest demers de către părinţii meu. Dupa aceea viaţa, studiile, primul job şi naşterea fiului meu au făcut în aşa fel încât să nu mai ajung aici.

Dupa Revoluţie am avut din nou această idee – să vin în România – dar mi s-a părut puţin indecent să vin atât de rapid după desfăşurarea revoluţiei şi să descopăr ororile întâmplate. Am hotarât, din nou, să aştept.

Am plecat apoi să lucrez în Atlanta, ca directoare a unei podgorii şi a unei mici crame, iar la întoarcere am simţit că momentul acela venise: trebuia să vin în România şi atunci am făcut asta, am ştiut şi am simţit că trebuie să îmi ascult acea voce interioară.”
Sursa: www.feminis.ro

10. Raluca Bauer – proprietar Crama Bauer

Fondată în 2012, Crama Bauer este situată în Drăgăşani, judeţul Vâlcea, în inima Podgoriei Drăgăşani, zonă viticolă Oltenia.

Noua cramă este concepută pentru a permite vinificarea unor cantitaţi mici de struguri, din soiuri rare sau nedescoperite încă de iubitorii de vinuri, culese de pe parcele vechi, bine îngrijite.