SPUMANT, ELEGANT, CHARMA(N)T – I – Thrubilo

Autor: Vrăjescu

Thrubilo

Datorită fondurilor structurale din ultimii ani, profitând de o experiență agricolă de 30 ani, agronomul Vasile Lungu decide intrarea în lumea vinului și beneficiind de programele de reconversie, el plantează în perioada 2008- 2012 cca 156 ha de viță de vie pe arealul podgoriei Probota. Odată cu construcția Cramei Hermeziu, în 2015, oenologul Gabriel Stoica, alături de tehnologul Sorin Melinte încep să vinifice strugurii recoltați de pe Domeniile Lungu.

 

 

Gabriel Stoica (originar din Constanța), 48 ani, este un trubadur al vinului, vinifică de-a lungul anilor, de la Iași până la Odobești, având experiență internațională în Africa de Sud, Italia (vinifică în zona Jesi – Ancona faimosul vin Verdicchio) și este membru de seama al ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați România).

Hermeziu (în prezent nume de sat, fostul Trifeștii Vechi, locul de naștere al lui Costache Negruzzi) – numele vine de la Sofia Hermeziu, mama lui Costache Negruzzi, care primește dotă cca 1000 ha dreapta și stanga Prutului (o parte în actuala Republică Moldova). În acest areal istoric, din 2014 Crama Hermeziu își desfășoară activitatea, la paralela 47, la aceeași latitudine ca mai faimoasa zonă “Valea Loirei”, ”Alsacia” sau nordul Burgundiei în Franța. Astfel, în 2015 prima gamă de vinuri – denumită Hermeziu – este lansată către cumpărători.
Thrubilo – un nume special, vine de la gepidicul *thrubilo sau *struwilo, care ar corespunde germanic Träublein și înseamnă strugure.

Spumantul Thrubilo cu siguranță e memorabil! Strugurii de bază sunt Chardonnay, bineînțeles culeși mai devreme, cu aciditate bună și naturală, prima producție este în 2016. Produsul este lansat la Iași, cu ocazia evenimentului Wine Culture de la Palatul Culturii, un târg specializat de vinuri. Durata de producere este de 3 luni din care 30 zile are loc fermentația și alte 60 zile pe drojdie.

Thrubilo se produce în varianta brut natur (0.2 grame de zahăr rezidual) și sec (19 grame de zahăr rezidual).

 

Thrubilo brut natur – macho, rustic, gastronomic, dietetic, curăță palatal impecabil, lăsând o ușoară tentă fructată pe finalul stropit cu parfum floral.

Thrubilo sec – firav, suav, feminin, empatic, simpatic, vinul tuturor!

Autor: Somelier Daniel Vrănescu