SPUMANT, ELEGANT, CHARMA(N)T – III – SPUMANTUL MEDICAMENT

Autor: Vrăjescu

SPUMANTUL MEDICAMENT

Vinul spumant încălzește gura și gâdilă sensurile, mai ales cele din cap, introduce căldură în viscere și ajută la digestia alimentelor crude. De asemeni poate fi folosit pentru a spăla rănile cu o cârpă de lână moale înmuiată în vin.

Galeno – anul II d.C., medic grec

Reims – patria șampaniei, în 1700 medicii curau diverse maladii cu șampanie. Tot la Reims în anii 60 Universitatea a început studiul efectelor spumantului asupra sistemului respiratoriu și imunitar, cu un studiu aprofundat al sulfului, magneziu și potasiu conținut în șampanie cu rezultate asupra efectului antidepresiv prin prezența litiului, tranchilizant care reduce ansia și emicrania.

 
În 1935 la congresul Medicilor Internațional “Propaganda vinului”, champagne intră definitiv în dieta franceză.
Lord Byron avea un pahar de șampanie în fiecare seară înainte de culcare pentru a favoriza somnul.
 

Datorită proprietăților diuretice, la femei, reduce formarea celulitei și trezește apetitul sexual.
 

Sărurile minerale prezente (cca 50 diverse) au efecte antianemie, antiaciditate (un bun regulator al PH-ului).
 

Tirasolul – un puternic antioxidant găsit în vinurile cu 2 fermentații are efect cardioprotector, despre care profesorul Albero Bertelli de la Unversitatea de studii Milano, confirmă faptul că acest alcool lucrează pe vasele sangvine, favorizând producția de interferon și molecule similare, datorită capacității antiinflamatorii și antioxidante.
 

Aminoacizii – baza proteinelor – care în spumant sunt foarte prezente și functionează ca stimulator fiziologic pentru fabricarea altor aminoacizi necesari corpului, antemergători al unor substanțe care compun sistemul nervos.
 

Antibiotic – datorită maturării pe drojdii, vinul se îmbogățește cu compuși care acționează ca un antiseptic, deci spumantul era indicat pentru boli de plămâni.
 

“Journal of Agricoultural and Food Chemistry” a publicat 2007 un studiu care arată că nu doar dieta sănătoasă contribuie la protecția creierului împotriva leziunilor provocate de ictus sau boala Parkinson, ci și consumul moderat de spumant.

O echipă de cercetători britanici în frunte cu Prof Giulia Corona și prof Jeremy Spencer, publică în “Antioxidants&Redox Signaling” un articol care demonstrează faptul că strugurii cu coajă roșie (în primul rând acidul fenolic), prezenți în șampanie (Pinot Noir și Pinot Meunier) ajută la prevenirea demenței și bolii Alzheimer.

Spumantul – secretul vieții lui Sir Roger Zeches, chef de cave la Veuve Clicquot, născut în 1903 și mort la vârsta de 103 ani, care definește secretul longetivității astel: “Pentru o viață lungă trebuie să faci sport și să bei spumant.”
 

Nu doar inima. Și creierul!

Polifenolii bulelor sau demonstrat utili în îmbunătățirea memoriei, deci întârzie sau anulează demența. Proteinele care de-a lungul timpului se pierd, folosite la înmagazinarea datelor în creier vin modificate pozitiv de polifenoli, deci băutul spumantului reduce viteza cu care proteinele se pierd în timp.

 
Doctor Jeremy Spencer – Departamentul de Științe, Alimentație și Nutriție în Londra:

“2 pahare de spumant pe zi (nu pe an) poate avea efecte benefice în funcționarea vaselor sanguine, la fel ca la vinul roșu, cu efecte pozitive asupra memoriei (alb/roșu polifenoli / flavonoizi). Cercetările noastre au demonstrat ca spumantul, care nu conține flavonoizi, este oricum în stare să influențeze funcțiunile creierului datorită compușilor fenolici care înainte erau considerați fără activitate biologică.”

 
Un studiu de la Universitatea din Reading (U.K.), 2013, susține că acidul fenolic conținut în strugurii folosiți la spumant sunt în stare să combată demența senilă, cât și Alzheimer.

 
Rețeta – 3/4 pahar pe săptămână de spumant

Somelier Daniel Vrănescu