Sauvignon blanc

 – de Sergiu Nedelea

Sauvignon Blanc, șarmantul cuceritor francez.
Își revendică originile în regiunea Bordeaux, din ancestralul soi Savagnin. De acolo a pornit în cuceriri succesive, ocupând întâi Franța, apoi Europa și, în prezent, întreaga lume. Numele său provine din vechea franceză, unde sauvage însemna sălbatic și blanc – alb.

Identitatea sa aromatică și gustativă poate avea mai multe nuanțe, în funcție de locul și de modul în care este cultivat, recoltat și procesat. Dar întotdeauna este ușor de recunoscut. Nuanțele sale merg de la gingaș, delicat și aromatic cu iz de flori de măr și flori de soc în Valea Loarei, trec prin fructe tropicale, în Australia și Africa de Sud, pentru a ajunge la note foarte picante, de piper verde, păstaie de fasole, sparanghel și/sau agrișe, în Noua Zeelandă. Notele picante sunt generate de un grup de substanțe chimice naturale numite metoxipirazine. Acestea sunt prezente, de asemenea, în Cabernet Sauvignon și în Cabernet Franc, conferindu-le acestora aromele “verzi” specifice mai ales latitudinilor mai nordice.

În Franța, cel mai bine se simte în regiunea Loarei, unde se obține unul dintre cele mai gingaș aromate stiluri de vin. Solurile ușoare, din Sancerre și Pouilly, dau vinuri bogate, complexe, pe când solurile grele din apropierea Loarei dau arome condimentate și florale. Vinul Pouilly-Fumé se produce în localitatea Pouilly-sur-Loire, unde există un sol pietros, calcaros, care imprimă vinului o aromă de afumat. De aici vine și termenul fumé – afumat.

Sauvignon Blanc este și unul dintre cele mai importante vinuri ale regiunii Graves (situată în proximitatea orașului Bordeaux și al cărui nume vine de la solul nisipos, cu mult pietriș). Aici, soiul este cultivat masiv mai ales în regiunea Entre-deux-Mers. Ocupă un loc important și în zona Sauternes, chiar dacă acolo dominant este soiul Sémillon, considerat a fi mai nobil. În cupaje cu Sémillon, mai ceros și cu note de lămâie, Sauvignon Blanc își aduce aportul de arome proaspete.
Tot în Bordeaux, Sauvignon Blanc a creat, prin încrucișare naturală cu soiul Cabernet Franc, celebrul Cabernet Sauvignon, portstindardul vinurilor roșii.

Pentru cine nu știe, exista doua tipuri de Sauvignon Blanc: „Gros Sauvignon” și „Petite Sauvignon”. Varianta mică („Petite”) este mai înzestrată din punct de vedere al complexității și aromelor. Varianta mare este mai cultivată, din simplul motiv că are o producție mai ridicată la hectar. În schimb vinurile se prezintă ușor mai diluate și mai lipsite de structură.
Gros Sauvignon se mai întâlnește pe etichete și sub denumirea Sauvignonasse. La noi cele doua soiuri se întâlnesc prin podgoriile din Transilvania, Moldova, Muntenia și Dobrogea.

 

Încearcă vinurile din sauvignon blanc

Ai peste 18 ani?