Riesling de Rhin

 – de Sergiu Nedelea

Riesling de Rhin este un strugure de origine germană, fiind cultivat la început în văile Rinului. În prezent, este larg răspândit în diferite ţări ale Europei Centrale şi de Nord. Este unul din soiurile care rezistă cel mai bine la îngheţuri. Se foloseşte pentru producerea vinurilor de calitate medie și înaltă precum și a vinurilor bază pentru spumante.

Strugurii sunt mici şi compacţi cu boabe de mărime mijlocie sau mici, au formă sferică, culoare galbenă, chihlimbarie, cu o pieliţă densă. Pulpa este suculentă cu un gust fin aromat.

În România Riesling-ul de Rhin, începe să se facă cunoscut și să se aproprie de expresia atât de cunoscută în Germania. 

Riesling-ul de Rhin are arome ce pot varia de la citrice la măr verde și piersici, la caise si mango. Are și o notă particulară neîntâlnită la alte soiuri și anume acel nas specific de petrol/hidrocarburi, care deși pare ciudat la prima olfacție ne poate duce către adevărate experiențe hedonice. Aciditate ridicată și câteodată un rest de zahăr bine echilibrat fac din acest vin un deliciu gustativ.

Sunt cunoscute două clone de Riesling. Prima, Riesling R2, se pare, provenită din Italia (de unde şi numele de Riesling Italico/ Riesling Italian – Welschriesling), aparţine tipului biologic cu struguri mici, compacţi şi dă un vin cu o aromă foarte delicată care se transformă într-un buchet fin. A doua, Riesling W21, provine din Germania, are o mare rezistenţă la căderea florilor, are struguri cu boabe dense, de o productivitate înaltă şi se evidenţiază în faţa altor clone printr-o rezistenţă sporită la ger. Vinul obţinut este unul dintre cele mai expresive din lume, acoperind un spectru foarte mare de arome şi gusturi.

Conform datelor statistice furnizate de German Wine Institute, din suprafața totală de 102.340 ha plantată cu viţă de vie în Germania, 22.434 ha (21,9%) sunt plantate cu Riesling de Rhin, ceea ce îl plasează pe prima poziţie în clasamentul celor mai cultivate soiuri din Germania. Nu există cramă care să se respecte în Germania şi care să nu producă cel puţin un tip de Riesling de calitate medie (Qualitätswein, pe scurt QbA) ori superioară (Qualitätswein mit Prädikat, prescurtat QmP) ce poate avea diverse niveluri de Prädikat (denumire germană a concentraţiei zahărului în must): Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, sau poate chiar Eiswein.

Pe lângă Germania, Riesling-ul de Rhin e cultivat cu succes în Austria, Franţa (exclusiv în Alsacia), Australia, Noua Zeelandă şi, de curând şi în România.

 

Încearcă vinurile din RIESLING DE RHIN

Afișez toate cele 2 rezultate