MOS MAIORUM

Autor: Vrăjescu

Femeile nu puteau bea vin, fiindu-le interzis prin legea “MOS MAIORUM”, una din primele legi “leges regiae”( atribuită lui Romulus), care stabilea motivele pentru care femeia putea fi condamnată la moarte de către soț sau rude apropiate. Printre delictele care se condamnau la moarte era raportul sexual ilegal sau băutul vinului!

Întorcându-se acasă soțul putea exercita dreptul de “ius osculi”, adică dreptul sărutului, de unde ar fi putut rezulta mirosul de alcool, care ducea la încălcarea legii “Mos Maiorum”.

Valerio Massimi (sec 1) scrie: “Femeia care bea vin este mai deschisă viciilor decât virtuții”. Așa o severitate a făcut ca istoricii să caute o explicație. Unii au presupus că vinul era interzis deoarece putea provoca avortul, conform tradiției populare, alții au ipotizat legături cu religia, astfel vinul putea dona puteri divine, nedorite la femei, sau mai simplu o femeie băută ar fi putut face familia de rușine, creând momente rușinoase familiei romane.
Femeile care greșeau erau condamnate la moarte în diverse moduri, dar cel mai întâlnit era condamnarea la moarte prin “Inedia”, adică erau lăsate să moara de foame, așa cum povestește “Fabio Pittore” în cartea sa “Annali” despre o femeie condamnată la moarte prin foame de soț după ce a luat cheia de la beci. O astfel de moarte era considerată de către antici o moarte ușoară, dar nu era singura aplicată amantelor lui Bachus.

Femeile în societatea romană

  • Femeile ideale – adică nobilele matroane care trăiau după tradiții
  • Femeile ușoare – adică sclavele, femeile din popor care nu erau obligate legilor morale

O adevărată doamnă a nobilimii purta o manta lungă până la picioare (femeia trebuia să fie pudică și să nu atragă atenția), în schimb femeile minore îmbrăcau o tunică de culoare închisă.

După “MOS MAIORUM” femeia ideală trebuia să fie – credincioasă, castă, harnică, tăcută și ascultătoare.

  • “Pietas” era virtutea romană în respectul zeilor, iar femeia romană trebuia să fie foarte religioasă
  • Castă – să nască doar copii legitimi ai soțului
  • Tăcută și ascultătoare – pentru a putea executa ordinele “PATER FAMILIAS”
  • Harnică – cu toate că singura muncă consimțită era țesutul lânii

Un alt aspect considerabil era “Interzicerea vorbitului în public”, nu aveau dreptul să intre în politică, necesitau o escortă masculină pentru a ieși din casă (o rudă sau un sclav)

CĂSĂTORIA

Căsătoria: o primă formă era “cum manu” adică cumpărarea soției de la tatăl ei, în care o primeai în casă, acceptând zestrea matrimonială, o altă metodă era “L’usus” – în care soții stăteau împreună un an de probă, la finalul anului se formaliza, sau nu, contractual de cumpărare acceptând dota matrimonială.

DIVORȚUL

2 feluri de divorț – consensual sau repudierea (renegarea), ambele puteau fi cerute doar de soț, și trebuiau să aibe la bază motive serioase ca și sterilitatea femeiii, adulterul sau uciderea fătului.

vinuri-scrisori