Femeile și vinul în Antichitate

Autor: Vrăjescu

*Un raport controversat

Vinul a avut un rol important în toate societățile antichității, un rol primar în cadrul cinei, un rol religios sau medicinal.
Raportul vin-femeie în acele timpuri a fost controversat și bazat pe canoane, care încălcate puteau avea repercursiuni grave, repercursiuni juridice.
Plecând de la secolul XV I.C., vinul era considerat un aliment bază, împreună cu grânele și uleiul, în primul rând de popoarele grecești, dar abia în sec VIII I.C. apare în forma symposion (syn + pinein) adică “băut împreună”, un fel de rit colectiv unde protagonistul absolut este vinul.

Chiar din acest motiv, faptul că la simpozioane (se asculta muzică, se dansa, se bea vin) lipseau femeile oneste a fost interpretat ca o interdicție pentru femeile grecești.

Senofonte amintea că tinerele femei destinate să aibă copii și considerate bine educate erau total excluse în consumul de vin pur având acces doar ocazional la vin amestecat cu apă.

Eraclide amintește cum băieții și fetele beau doar apă până în ziua căsătoriei, în cazul femeilor fiind interzis prin lege.

În comedia greacă, în special în cele ale lui Aristofane, în care banchetele se terminau cu băute grele în care participau și femeile, acestea demonstrau un comportament neadaptat poziției sociale. Platon era supărat pe atitudinea doamnelor după consumul de vin.
În fața acestor mărturii contrastante este foarte probabil ca barbații să fi încercat o acaparare a consumului de vin și un sistem de control asupra femeii.

În Roma Antică, vinul era interzis femeilor nobile, conform legii “Mos Maiorum”, scrise de Romulus în secolul VIII I.C., lege prin care bărbatul își putea ucide nevasta care bea vin sau făcea adulter. După unii specialiști în antichitate, romanii considerau că vinul putea provoca avort și ducea femeia la comiterea adulterului. După alți specialiști romanii credeau că vinul dădea capacitatea de a prevedea viitorul, dar în cazul femeilor ele pierdeau ușor controlul, comportându-se într-o manieră neelegantă, cu repercursiuni asupra sănătății.

“Femeia avida de vin, inchide usa virtutii si deschide usa viciilor”!

Valeria Massimo

 

Un episode des menționat este cel al cavalerului Egnazio Metennio, care văzând nevasta că bea vin o ucise pe loc cu bastonul, iar Romulus îl ierta de crimă, decizia nu a creat în societatea romană voci controversate, pentru că toți au considerat că femeia a plătit violarea legii “Mos Maiorum”.

De asemeni puteau fi condamnate femeile care mergeau la localuri cu consum de vin.

Qui ad essere oggetto di punizione è la semplice possibilità di accedere ai locali destinati al vino!

Dar cum îți dădeai seama dacă femeia a băut?

Bărbații (destinat celor mai apropiate rude) veneau acasă și își luau “ius osculi”, adica dreptul de sărut, prin care controlau mirosul gurii nevestii, un gest care pare afectuos, dar în realitate dădea voie rudelor apropiate sau soțului să controleze consumul de vin. Dar și nevestele au devenit cu trecerea timpului mai inteligente în modul în care acopereau mirosul de vin mestecând mentă sau frunze de măslin.
Dar existau și anumite derogări religioase în care femeile puteau consuma vin, anume în zilele de “Bona Dea”, sărbătoare religioasă, dar și atunci se încerca mascarea consumului deoarece vinul era denumit – lapte, iar vasul de vin – vasul cu miere.

Gellio spunea că femeile preferau vinuri ușoare ca mustul sau vinuri dulci ca passito.
Astfel putem gândi că de fapt femeile nu puteau bea vin normal, adică cel chemat “temetum”, produs în mod natural, adică celelalte vinuri erau considerate murdare, deci nepericuloase pentru femei.

Împăratul Augustus trimite în exil pe fiica sa Giulia, vinovată de adulter și îi interzice consumul de vin (l’usum vini), mai târziu Papa Girolamo, plângându-se de consumul de vin la adolescenți, spunea că este un venin mortal și să se folosească doar medicinal.
Raportul dintre femei și vin cunoaște lumini și umbre în antichitate.

 

Zilele noastre, Trifești, Crama Hermeziu, 2019, D.C.

Din Antichitate până în zilele noastre, femeia a evoluat continuu, ajungând în zilele noastre să conducă guverne, să conducă crame, să conducă avioane, să conducă familiile.

Astfel, pentru doamne puternice, crama Hermeziu a pregătit o gamă de spumante pentru a sărbători momentele frumoase din viața femeii odierne:

Thrubilo Spumant brut naturThrubilo Spumant sec