Cabernet Sauvignon

– de Sergiu Nedelea

Cabernet Sauvignon, soi originar din Franța este pe bună dreptate considerat regele soiurilor roșii. Este soiul de vin ideal când vine vorba de îmbunătăţirea calităţilor prin maturare şi învechire.

Este soiul cu cea mai largă răspândire în rândul celor cinci varietăţi dominante din districtele Medoc şi Graves ale regiunii franceze Bordeaux, precum şi cel mai de succes vin roşu produs în California. În România se cultivă îndeosebi în arealele Dealu Mare, Odobeşti, Miniş-Măderat, Murfatlar şi Dealurile Olteniei, mai nou îl regăsim și în nordul Moldovei iar în Republica Moldova în regiunile Ștefan Vodă și Valul lui Traian. În general, Cabernet Sauvignon a cucerit aproape toate podgoriile mapamondului, acolo unde se cultivă struguri de vin roşii.

Boabele de Cabernet Sauvignon sunt mici, sferice, cu o pieliță groasă, dură. Astfel strugurii sunt relativ rezistenți la boli și mucegaiuri, trecând de ploile de toamnă fără prea mari pagube. Este un soi cu maturizare medie spre târzie. Aceste caracteristici, împreună cu aroma sa atrăgătoare au făcut din Cabernet Sauvignon unul dintre cele mai populare varietăți de vin roșu din lume.

Vinurile de Cabernet Sauvignon au o calitate impunătoare, impresionând prin culoarea lor roșu rubiniu intensă, prin extractivitate, vigoare și un buchet bine dezvoltat prin învechire. Franța este țara care deține certificatul de naștere al acestui soi, obtinut prin hibridarea altor două soiuri nobile, Cabernet Franc și Sauvignon Blanc. Deși cota de popularitate a fiului a depășit-o cu mult pe cea a tatălui, Cabernet Franc, rămâne în continuare apreciat, mai ales în cupaje alături de Merlot, Shirah sau alte soiuri. Anumite ipoteze îl situau în timp ca fiind un soi antic, dar studiile genetice recent realizate la Davis University of California au arătat faptul că soiul Cabernet Sauvignon este de fapt un urmaș hibrid al soiurilor Sauvignon Blanc și Cabernet Franc.

Dar cine este mai exact “domnul Cabernet Sauvignon”?
Este soiul de strugure roșu cel mai răspândit în lume, poate și pentru faptul că pretențiile sale de Terroir sunt minime. Indiferent de zona în care este cultivat, fie ea Europa, California sau Africa de Sud, Australia sau Noua Zeelandă, acest vin păstrează câteva caracteristici de bază; o coloană taninică robustă însoțită de un echilibru perfect al componentelor și caracteristicilor sale, respectiv taninurile, aciditatea, alcoolul, restul de zaharuri, culoare și corp.

Aromele primare sau dobândite prin vinificare pot varia în funcție de zona de cultivare. Astfel în climatul rece, avem arome vegetale de sparanghel și ardei gras verde, în climatul temperat regăsim coacăzele negre, mentă și stafide iar în climatul cald, gemuri și dulcețuri. Baricat în butoaie de stejar, poate dezvolta arome de vanilie, alune, rom sau cocos.
Cabernet Sauvignon este soiul care se pretează cel mai bine la maturare în butoaie de stejar și învechire în sticle, ajungând practic ca după 5-6 ani, sa țină adevărate “discursuri”, dezvăluindu-și strat cu strat identitatea olfactivă și gustativă. Așadar, când vorbim despre Cabernet Sauvignon ne gândim la un elev olimpic, cu potențial, care se simte cel mai bine într-un mediu universitar și nicidecum într-o școală de meserii.

Tocmai de aceea un producător de vin experimentat, nu va pune în vânzare imediat un Cabernet, preferând să aștepte momentul său de apogeu. Perioada minimă în care un Cabernet își pune în evidență atuurile este de 18 luni.

 

Încearcă vinurile din Cabernet Sauvignon

Afișez toate cele 2 rezultate

Ai peste 18 ani?