Busuioacă de bohotin

– de Sergiu Nedelea

Busuioaca de Bohotin, este un soi fascinant. 
Spunea poetul: „Busuioacă Bohotină,/ Ești sublimă, dar puțină”. 

Vinul seduce de la prima întâlnire prin culoarea sa rose, limpede și transparentă, cu străluciri șăgalnice. Din pahar izbucnește o simfonie de arome exotice, grapefruit roz, busuioc roșu și flori de soc. Aceleași note fructate le regăsim și în gust, subliniate de o aciditate moderată și prelungite în postgustul lung.

Busuioaca de Bohotin are mai multe sinonime, precum Tamâioasa de Bohotin, Busuioacă Vânătă de Bohotin sau Tămâioasă Violetă este un soi românesc cu struguri uniformi, uni sau biaripaţi, de mărime mijlocie, boabe sferice, dense, culoare roşu-închis, pulpa suculentă, necolorată, cu aromă specifică soiului.

Busuioaca de Bohotin şi Tămâioasa Românească sunt printre cele mai apreciate vinuri ale românilor. Suprafeţele limitate pe care aceste soiuri se pot dezvolta, pentru a-şi etala pe deplin calităţile, le face nepreţuite, asemeni unui parfum rar. Este singurul soi românesc din care se obţin vinuri aromate de culoare roz cu irizații spre roşii violacee 

Dacă albinele ar produce miere doar din polenul trandafirilor, gustul acesteia s-ar apropia mult de cel de Busuioacă de Bohotin. 

Culoarea vinului poate pleca de la rose pal până la roz-foaie de ceapă cu nuanţe violet – o nuanţă particulară, ce conferă personalitate şi eleganţă

Un soi autohton, cu o puternică personalitate, seducător prin aromele intense, el dă vin rose în mod natural. Mult timp, acest soi a fost vinificat în dulce, sau demidulce, datorită caracterului său aromatic. În ultimii ani, tendința pieței a determinat însă apariția vinurilor seci din acest soi.

Încearcă vinurile din Busuioacă de Bohotin