Vladomira
Busuioacă de Bohotin
Demidulce

VLADOMIRA
Busuioacă de Bohotin
Soiul: Busuioacă de Bohotin
Clasificare: DOC – CMD
Zona de producere: NE Moldovei, în nordul judeţului Iaşi, localitatea Bivolari
Terenul: solul cernoziom cambic; relief vălurit, pante 4 - 5%
Altitudine: cca 410 m deasupra nivelului mării
Sistem de conducere: cordon unilateral, tăiere scurtă în cepi
Clima: continentală, ierni friguroase, cu primăveri reci şi veri uscate
Recoltare: manuală, selectivă, la maturitate deplină, în a doua decadă a lunii septembrie
Vinificaţie:
- macerare prefermentativă la rece
- presare menajantă
- separare must ravac cca 60 %
- fermentație alcoolică controlată la temperatura de 16 °C
Maturare: păstrare în recipienți de inox pentru 4 luni
Degustare:
- culoare rose deschis, strălucitoare
- aromă discretă, florală, flori de iasomie, portocală
- gust plăcut de fructe cu pulpă albă, aromat, intens, persistență foarte bună, aciditate susținută
Asociere culinară: vin de vară, de terasă, tipic, exprimare modernă a soiului, nas trandafir deloc ascuns, chiar ușor nervos, care se sprijină pe aciditate bună, însoțește preparatele ușoare din carne albă, pește, mâncăruri cu tendință aromatică bună, ușor condimentate, deserturi românești genul poale în brâu, plăcinte cu brânză, şarlotă cu mere, plăcintă cu dovleac și alte produse de patiserie cu brânză dulce de vacă sau urdă de oaie îndulcită
Temperatura de consum: 10 - 12 °C
Păstrare şi consum: 3 - 4 ani
Îmbuteliere: în butelii de sticlă de 750 ml